Lecture facile
Néerlandais

Het verhaal van Europa

Rob Heirbaut (auteur), Hendrik Vos (auteur)
Titre
Het verhaal van Europa
Auteur
Rob Heirbaut Hendrik Vos
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2010
85 p. : ill.
ISBN
9789022325216 (paperback)

Commentaires

In 2008 wonnen journalist Rob Heirbaut en Gents professor Hendrik Vos de jaarlijkse Wablieft-prijs voor Klare Taal voor hun boek Hoe Europa ons leven beïnvloedt.
Voor de nieuwe reeks 'Wablieft'-boeken, die zich richt op onervaren volwassen lezers, gaan de twee auteurs nog een stap verder. In nauwelijks 85 bladzijden wordt Europa uit de doeken gedaan. Niet alleen worden de structuren van de EU helder in kaart gebracht, maar er wordt ook vooral veel aandacht besteed aan de invloed van Europa op ons dagelijkse leven. Het is een verhaal van heel concrete realisaties geworden: we kregen de euro in onze portemonnee, als we op reis gaan nemen we het best een Europese ziekteverzekeringskaart mee, telefoneren met de gsm uit het buitenland werd goedkoper, er staat nu duidelijke informatie op de verpakking van voeding, er gaat geld naar natuurgebieden en fietspaden... Op die manier maakt het boek het onzichtbare kluwen van instituties dat de EU is heel tastbaar.
Het verhaal van …Lire la suite
In dit boek uit de Vlaamse reeks Wablieft, die zich richt op volwassen lezers met leesproblemen, doen journalist Rob Heirbaut en politicoloog Hendrik de Vos in nauwelijks 85 bladzijden Europa uit de doeken. De auteurs brengen niet alleen de structuren van de EU helder in kaart, maar besteden ook veel aandacht aan de invloed van Europa op ons dagelijkse leven. Zo gaan ze in op tal van concrete realisaties: de euro, de Europese ziekteverzekeringskaart, de informatie op de verpakking van voeding enzovoort. Op die manier maakt het boek het onzichtbare kluwen van instituties dat de EU is heel tastbaar. Het verhaal van Europa is echter geen kritiekloos propagandaboek geworden. In eenvoudige woorden worden ook de tekortkomingen van Europa blootgelegd. Tegelijk weerleggen de auteurs ook enkele veelgehoorde klachten over Europa die zij onterecht vinden. Dat de auteurs een moeilijk onderwerp, waar vele studenten aan de universiteit hun tanden op stuk bijten, zo klaar en helder uiteenzetten, is …Lire la suite