Boek
Nederlands

Oorlog in de loopgraven

Simon Adams (auteur)

Oorlog in de loopgraven

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In korte teksten wordt een beeld gegeven van de strijd in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Met foto's in kleur en zwart-wit. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Wereldoorlog I
Titel
Oorlog in de loopgraven
Auteur
Simon Adams
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
War in the trenches (World War One)
Uitgever
Etten-Leur: Corona, 2006
32 p. : ill.
ISBN
9789055661497 (hardback)

Besprekingen

De reeks 'Eerste Wereldoorlog' belooft de lezer "een uitvoerig beeld van een van de meest afschrikwekkende conflicten in de geschiedenis". Na Oorzaken en gevolgen en Wapens en oorlogsvoering verschenen Oorlog in de loopgraven en Vrouwen in de oorlog. Het eerste boek behandelt twaalf aspecten van de loopgravenoorlog, zoals het westelijke front, het leven in de loopgraven, de bombardementen, de zorg voor gewonden, gasaanvallen, het schrijven in oorlogstijd. Elk thema krijgt twee pagina's tekst, een grote foto en in kadertjes wat specifieke informatie over het begin en het einde van de oorlog, cijfergegevens en wat toelichting bij fenomenen als het kerstbestand in 1914 en paarden in de oorlog. Daarbij horen nog enkele min of meer relevante korte citaten van mensen die het allemaal meemaakten. Het boek beschrijft vooral het Britse aandeel in de oorlogsactiviteiten, met daarnaast nog wat informatie over de Franse en de Duitse oorlogsvoering.
Zinsbouw en stijl van d…Lees verder
In dit informatieve boek, onderdeel van een (tot nu toe) vierdelige serie over de Eerste Wereldoorlog, geeft de schrijver uitleg over het fenomeen loopgraven. Het boek bestaat uit twaalf hoofdstukken waarin verschillende aspecten van de loopgravenstrijd worden uitgelegd: de vijand in de gaten houden, het bevoorraden van de loopgraven, voor de gewonden zorgen, bombardementen en gasaanvallen etc. Tekeningen, foto's, kaartjes en samenvattende kaders verhelderen de tekst. Verder zijn een verklarende woordenlijst en een register opgenomen. Op de inhoudelijke kant van deze uitgave valt niet veel af te dingen, op de schrijfstijl en de vormgeving echter wel. De tekst is niet echt sprankelend en bestaat voornamelijk uit tamelijk droog en ambtelijk taalgebruik. Daarnaast doet de vormgeving, hoewel functioneel en correct, ouderwets aan. Deze punten maken dat de uitgave pas tot zijn recht komt bij jongeren vanaf ca. 13 jaar; ook geschikt voor volwassenen.