Boek
Nederlands
De ogenverzamelaar is een seriemoordenaar die moeders vermoordt, hun kinderen ontvoert en vervolgens de vaders 45 uur de tijd geeft om ze te vinden, anders sterven zij ook. Het boek begint met blz. 362 en eindigt met blz. 1, zoals ook het aftellen van het ultimatum, waarin een verstopt kind opgespoord moet zijn, om het verstoppertje spelen te overleven.
Titel
De ogenverzamelaar
Auteur
Sebastian Fitzek
Vertaler
Sonja Van Wierst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Augensammler
Editie
1
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2012
362 p.
ISBN
9789026128974 (paperback)

Besprekingen

De modus operandi van de ogenverzamelaar in de gelijknamige thriller van de Duitse bestsellerauteur Sebastian Fitzek is zowel bloedstollend als mysterieus: hij vermoordt de moeder en ontvoert het kind. In de hand van de moeder vinden de speurders steevast een stopwatch die van precies 45 uur en zeven minuten aftelt. Wanneer de vader van het kind in die tijd zijn zoon of dochter niet gevonden heeft, dan sterft het kind onherroepelijk.
De structuur van het boek volgt dan ook het temporele verloop van dit wrede ultimatum, en zelfs de paginanummering telt af van 362 tot één, beginnend met een epiloog die gevolgd wordt door het laatste hoofdstuk, namelijk hoofdstuk 84. Deze formele gimmick voegt echter niets toe aan de in se traditionele opbouw van de roman. Fitzek start met de confrontatie van de protagonist, psycholoog Alexander Zorbach, met het volgende slachtoffer van de Ogenverzamelaar. Zorbach heeft na een traumatiserende ervaring tijdens zijn tewerkstelling als politieonderhand…Lees verder
Zesde thriller van Duitslands bekendste auteur van psychothrillers, waarin ex-agent Zorbach als misdaadverslaggever schrijft over een psychopaat die het gemunt heeft op gezinnen: steeds wordt de moeder vermoord, het kind ontvoerd, en krijgt de vader 45 uur de tijd om het kind terug te vinden. Na het ultimatum wordt het kind dood gevonden met een ontbrekend linkeroog. Weer wordt een gezin getroffen en Zorbach raakt persoonlijk betrokken omdat hij de moeder kent. De blinde fysiotherapeute Alina beweert de moordenaar behandeld te hebben. Zorbach volgt het spoor van Alina’s telepathische aanwijzingen. Zo komt hij aan daderkennis, waardoor de politie hem als eerste verdachte ziet. Goed uitgewerkte karakters. De hoofdstukken worden verteld vanuit verschillend perspectief en eindigen veelal met een cliffhanger. Het boek heeft een omgekeerde pagina- en hoofdstuknummering, begint met de epiloog en eindigt met de proloog. Dat is bedoeld om de spanning van het ultimatum te versterken, maar het w…Lees verder

Over Sebastian Fitzek

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Jonas Rogowski

Sebastian Fitzek (Berlijn, 13 oktober 1971) is een Duitse schrijver en journalist. Zijn eerste boek (De therapie) was in 2006 een bestseller in Duitsland en verdreef De Da Vinci Code van de eerste positie.

Bibliografie

Daarnaast heeft hij een bijdrage geleverd aan de volgende verhalenbundels:

  • Tierische helden, 2008
  • Mord am Hellweg IV, 2008
  • Tödliche Gaben, 2009
  • P.S. Ich Töte Dich, 2010 (Het titelverhaal is geschreven en de overige verhalen zijn geselecteerd door Sebastian Fitzek)
  • Weißer Schnee, rotes Blut, 2010
Lees verder op Wikipedia