Als in 1939 de Duitsers Polen binnenvallen verandert het leven van de joodse pianist Wladyslaw Szpilman dramatisch
Titel
The pianist
Regisseur
Roman Polanski
Naar het werk van
Wladyslaw Szpilman
Acteur
Adrien Brody Daniel Caltagirone Thomas Kretschmann
Taal
Engels
Uitgever
A Film, © 2005
1 dvd-video
Oorspr. opname
2002
Speelduur
148 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8716777051399
mooov

Besprekingen

Verfilming van de autobiografie van Szpilman uit 2002 door Roman Polanski. Met Adrien Brody, Michal Zebrowski e.v.a. Als in 1939 de Duitsers Polen binnenvallen verandert het leven van de joden in Warschau dramatisch. Deze film beschrijft de verschrikkelijke omstandigheden waaronder de pianist Wladyslaw Szpilman in leven probeert te blijven tijdens de Duitse bezetting. André Waardenburg (NRC 27-11-'02): 'De scène (red./ waarin de Duitse officier hem vraagt Chopin te spelen) detoneert met de rest van de grauwe film en tart de nagestreefde authenticiteit. (...) Het is in veel opzichten een onmogelijke scène en de kitsch druipt er van af. Toch werkt die scène. Alle emoties komen tot uiting via de muziek: pijn, woede, overlevingsdrift, verdriet, schoonheid, genade, berusting.' Winnaar van de Gouden Palm, Cannes 2002; Winnaar drie Oscars (Beste regisseur, Beste acteur; Beste aangepaste scenario). Aanbevolen.

Over Roman Polanski

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Roman Polański, geboren als Rajmund Roman Liebling (Parijs, 18 augustus 1933), is een Pools-Franse acteur en filmmaker van joodse afkomst. Sinds 1978 is hij voortvluchtig van het Amerikaanse rechtssysteem; In dat jaar ontvluchtte hij het land voordat de rechter kon oordelen in de rechtszaak over de ontucht met een minderjarige waarvan Polański zichzelf schuldig had verklaard. Hij is vooral bekend van films als Repulsion, Chinatown, Rosemary's Baby en The Pianist. Voor deze laatste film kreeg hij de Oscar als beste regisseur.

Hoewel Polański tijdens zijn carrière veel verschillende genres beoefende, wordt hij gezien als een meester in het maken van psychologische thrillers die zich afspelen in een beperkte ruimte en waarin een sociaal beschermd personage langzaamaan aftakelt. Deze thrillers kenmerken zich door een extreem pessimistische wereldvisie, veel zwarte humor en een voorliefde voor absurdisme.

B…Lees verder op Wikipedia