Boek
Nederlands
Als haar familie naar de frontlinie is vertrokken, blijft een meisje in Vietnam achter bij haar oma die haar vertelt over haar leven en de geschiedenis van het land.
Titel
De bergen zingen
Auteur
Phan Que Mai Nguyen 1973-
Vertaler
Mary Bresser
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The mountains sing : a novel
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2020
423 p.
ISBN
9789056726720 (hardback)

Besprekingen

Het verhaal van Vietnam

Met een familiekroniek zet Nguyen Phan Que Mai Vietnams rampspoedige twintigste eeuw op de kaart.

Familiekronieken zijn een soort van geschiedenisboeken light: ze composteren complexe (inter)nationale ontwikkelingen tot een verhaal over herkenbare individuen. Maakte Jung Changs Wilde zwanen het China van Mao aanschouwelijk en wierp Khaled Hosseini met De vliegeraar een licht op de ontwrichting in Afghanistan, dan doet Nguyen Phan Que Mai nu hetzelfde voor Vietnam. In haar bewust in het Engels geschreven debuut De bergen zingen voert ze een grootmoeder en haar kleindochter op die Vietnams twintigste eeuw schetsen. Geen opbeurend relaas. Het gaat van de wrede Franse kolonisatie over de Japanse bezetting en een hongersnood waarbij 2 miljoen doden vielen tot gruwelijke communistische landhervormingen en lange, donkere oorlogsjaren. Zelfs de uiteindelijke vrede is er maar een halve: sommige zonen keren nooit terug, andere missen ledematen of stonden onvrijwillig aan de foute kant.

Que Mai weet de trieste kroniek van de familie Tran overtuigend te brengen, ze bedient zich van …Lees verder

Een fascinerend verhaal over de geschiedenis van Vietnam, verteld door een oma en haar kleindochter. Het belicht een stuk historie waar velen van ons zich niet van bewust zijn - dat van een land dat lang gezwicht heeft onder de Franse overheersing en ten gronde gericht werd door de Vietnamoorlog. Dit alles en meer komt langs in deze prachtig mooie vertelling waarin de familie Trân de hoofdrol speelt. Al direct vanaf de eerste bladzijdes wordt de lezer gegrepen door de prachtige beeldspraak, die ook meteen naar de keel grijpt - beginnende bij de rijke omschrijving van een bombardement door de Amerikanen op Hà Nôi en een oma en kleindochter die onderweg naar school wanhopig een schuilplek proberen te vinden. Huong's ouders en ooms zijn naar de frontlinie vertrokken om te vechten, haar achterlatend bij haar oma Diêu Lan. Gedurende deze stressvolle periode vertelt oma haar kleindochter over haar leven, van de Franse bezetting tot aan de Japanse invasie en de landbouwhervormingen in het la…Lees verder