Boek
Nederlands

Op de pot, varkentje!

+1
Op de pot, varkentje!
×
Op de pot, varkentje! Op de pot, varkentje!
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Varkentje is nog niet zindelijk. Hij draait zijn drolletjes overal: in bed, in bad, in de hoek…Pas als hij dat uiteindelijk in het potje doet, prijzen de anderen hem.
Titel
Op de pot, varkentje!
Auteur
Martine Van Nieuwenhuyzen
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2012
[25] p. : ill.
ISBN
9789044817119 (hardback)

Besprekingen

Varkentje (ik-figuur) weet nog niet helemaal waar een potje voor dient. Zijn drolletjes zijn overal te vinden: in zijn bed, in zijn broek, in bad, in de hoek en overal waar hij zit of loopt. Hij snapt niet waarom iedereen juicht wanneer hij op een potje poept. Groot, bijna vierkant prentenboek met gekleurde dynamische illustraties over enkele en dubbele pagina's. Varkentje is niet consequent weergegeven: hij is zowel in menselijke als in dierlijke houdingen te zien, als twee- en als viervoeter. Vrolijk zit hij op een stoel en produceert een kakje, dan weer poept hij in zijn 'bed': gewoon in de wei, liggend onder een dekentje. Dit kan voor peuters verwarrend zijn. Een paar vogeltjes en een streepjeskat spelen een ondersteunende rol binnen de illustraties, maar komen in de tekst amper voor. Ze dragen wc-papier, wijzen met hun vleugel het potje aan of bekijken vol interesse de poephoopjes. Hun (panto)mime is duidelijk. De tekst bestaat steeds uit een enkele regel, waarbij een woord (mees…Lees verder

Op de pot, varkentje!

Varkentje moet nog leren waarvoor het potje dient. Hij legt zijn drolletjes nu zowat overal; in bed, in een hoekje, soms een beetje, soms een hele hoop. En hij snapt echt niet waarom iedereen zo enthousiast is over dat potje.
De tekst in dit boek is evenwichtig verdeeld, op rijm en verrassend. Jammer genoeg werd varkentje in de prenten niet altijd consequent weergegeven; nu eens als tweevoeter, dan weer als viervoeter, nu eens in een bed (menselijk), dan weer in de wei (dierlijk). Dit zou jonge peuters in principe niet moeten verwarren, maar de kans zit er wel in. De grappige kuikentjes die op elke pagina voorkomen zorgen voor afwisseling en zijn dus een meerwaarde. De titel van het boek is ook een beetje ongelukkig gekozen, want hij doet denken aan een minder beleefde uitdrukking. Waarom werd er bijvoorbeeld niet voor 'potje' gekozen in plaats van 'pot'?
Het boek in zijn geheel kan echt niet overtuigen.