Voltaire noemde het ‘het Assepoesterverhaal van de achttiende eeuw’: hoe Marta Skowronska, een straatarme boerendochter, werd uitgehuwelijkt aan een Zweedse dragonder, door een bende Russische soldaten werd verkracht, werd verkocht als seksslavin en terechtkwam bij het Russische Hof. Daar werd ze al spoedig ontdekt door tsaar Peter de Grote, met wie ze trouwde en twaalf kinderen kreeg, van wie er
Titel
Peters keizerin. I
Auteur
Kristina Sabaliauskaitė 1974-
Vertaler
Anita Van der Molen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Litouws
Oorspr. titel
Petro imperatorė
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2021
351 p.
ISBN
9789044647112 (paperback)

Besprekingen

Het huwelijk: een transactie

Kristina Sabaliauskaitè portretteert Catherina I in haar historische roman Peters keizerin als een getraumatiseerde, in alle opzichten verkrachte vrouw.

Het is van oudsher de droom van vele kleine meisjes: de prins op het witte paard trouwen. Hoeveel sprookjes beginnen niet in armzalige omstandigheden, met een keukenmeid die door haar schoonheid en morele kwaliteiten het hart van een edelman betovert? Door de kus van een prins ontsnapt Assepoester aan haar kwelgeesten, wordt Doornroosje wakker, kan Disney zijn roze dromen en merchandise blijven verkopen.

Soms worden sprookjes werkelijkheid. Dat was het geval voor Marta Skowronska (1684-1727), een Litouwse wees, meid en wasvrouw. Het lot zwaaide met haar toverstokje en daar zat - patsboem - Marta naast haar gemaal Peter de Grote. Als keizerin Catherina I werd ze na Peters dood de allereerste vrouw op de Russische troon.

Van vodden naar onmetelijke rijkdom dus, maar was het verhaal zo roze als het lijkt? Neen, driewerf neen, betoogt Kristina Sabaliauskaitè. De Litouwse schrijfster portretteert Catherina in haar historische roman Peters keizerin - niet als een Dis…Lees verder

De nek van Peter de Grote

Hoe werd een straatarm Litouws weesmeisje keizerin van Rusland? Deze roman over Catharina I combineert een ferme brok geschiedenis met veel literaire finesse.

Marta Skowronska, geboren in 1684, was een Litouwse boerendochter die nooit leerde lezen maar wel stierf als keizerin Catharina I van Rusland. In 1727, in het door haar man gebouwde Sint-Petersburg, blikt ze, gekweld door koortsdromen en vreselijke pijnen, op haar sterfbed terug op haar leven.

Op jonge leeftijd wordt Marta wees. Als wasmeisje wordt ze achtereenvolgens verplicht om met een Zweedse soldaat te trouwen, verkracht door Russische soldaten, tot seksslaaf gemaakt door een generaal en ten slotte gered door Aleksandr Mensjikov, net als zij arm en ongeletterd opgegroeid, maar ook de beste vriend van de Russische tsaar. Onder zijn hoede verandert Marta haar naam in Catharina en ontmoet ze Peter de Grote, de jonge Russische vorst die na zijn reizen naar onder andere Engeland en Holland zijn land ‘het licht uit het Westen’ wil brengen.

Rusland is dan een arm en achterlijk land, waar vrouwen slaan een ingeburgerd gebruik is, aangemoedigd door de kerk. Zo…Lees verder