Een Parijzenaar van Arabische afkomst verandert en vervalst als beginnend advocaat zijn eigen identiteit in een joodse en maakt in New York carrière.
Extra onderwerp
PSY, Leugens, NRC, boeken, identiteit
Titel
Een verzonnen leven
Auteur
Karine Tuil
Vertaler
Jan Pieter Van der Sterre Reintje Ghoos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'invention de nos vies
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
443 p.
ISBN
9789023486732 (paperback)

Besprekingen

Roman van de Franse schrijfster (1972) over identiteitsfraude. De hoofdpersoon, een Parijzenaar van Arabische afkomst, verandert en vervalst als beginnend advocaat zijn eigen identiteit in een joodse identiteit, en maakt in New York carrière, terwijl zijn berooide joodse vriend mislukt. Er spelen relatie- en familieproblemen, morele en fysieke verloedering, leugen, spanning, instorting en ommekeer. Boeiend geschreven, hoewel sommige elementen voorspelbaar zijn (antisemitisme, anti-arabisme, jihad). De roman (de eerste van haar in Nederlandse vertaling) stond op de shortlist voor de Prix Goncourt. Normale druk.

Over Karine Tuil

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Francesca Mantovani

Karine Tuil (Parijs, 3 mei 1972) is een Franse romanschrijver.

Biografie

Karine Tuil werd in 1972 geboren in Parijs als dochter van Tunesische immigranten van Joodse afkomst. Na haar baccalaureaat studeerde ze recht en informatiewetenschap aan de Universiteit van Parijs II (Panthéon-Assas). Ze sloot haar studie af met een DEA (Diplôme d'études approfondies). Ze was werkzaam als advocaat en bereidde een masterscriptie voor die ze niet verdedigde. Ze besloot daarop om zich aan het schrijven te wijden. In 2000 verscheen haar eerste roman Pour la Pire. Voor haar roman Les Choses humaines, verschenen in 2019, ontvangt Karine Tuil de Prix Goncourt des Lycéens en de Prix Interallié.

Op 23 maart 2017 werd Tuil benoemd tot Officier in de Officier de l'ordre des Arts et des Lettres.

Tuil woont aan de Seine in Parijs met haar man en drie kinderen.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties