Zes verhalen. Toevallige ontmoetingen op toevallige momenten zetten relaties op scherp, generaties en culturen kruisen elkaar, mensen ontlopen elkaar of lopen met elkaar mee, vluchtend en zoekend.
Onderwerp
Identiteit, Melancholie
Titel
Dagen als gras
Auteur
Jens Christian Grøndahl
Vertaler
Femke Muller
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Dage som græs
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2021
359 p.
ISBN
9789029094467 (hardback)

Besprekingen

Nu is het nog rustig en zomer

Vakkundig schrijft Jens Christian Grøndahl over rouw, liefde en verlies. In zijn verhalen weet hij een hele wereld op te roepen. Soms schiet de Deense schrijver door en gaat de literaire techniek als een trucje voelen.

Dagen als gras van de ook in Nederland succesvolle Deense schrijver Jens Christian Grøndahl (Portret van een man, Vaak ben ik gelukkig) is een bundel van zes verhalen. Die zijn elk apart rijk genoeg om ze, zoals de uitgever doet, kleine romans te kunnen noemen - ze zijn onderverdeeld in hoofdstukjes en beslaan meestal langere periodes van iemands leven, zoals het titelverhaal, waarin de jeugd van een oudere man beschreven wordt die zich op Jutland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog over een Duitse soldaat ontfermt, of het verhaal over het liefdesleven van een oudere actrice.

Grøndahl is een specialist in het weemoedig terugblikken op relaties en beslissende keuzes in mensenlevens en hij doet dat ook hier. Mooi beschrijft hij bijvoorbeeld hoe een huwelijk uit elkaar valt, terwijl de partners toch nog veel om elkaar geven, of het precieze moment waarop een vrouw beseft dat de relatie met haar vriend geen toekomst heeft.

Grøndahl weet knap in k…Lees verder

Romans van de Deense auteur Jens Christian Grøndahl (1959) worden graag gelezen in Nederland. Er zijn meer dan vijftien Nederlandse vertalingen verschenen. In deze bundel met zes 'lange' korte verhalen belicht hij onverwachte keerpunten in levens van mensen binnen een goedgeorganiseerde Westerse wereld. Toevallige ontmoetingen op toevallige momenten zetten relaties op scherp. Generaties en culturen kruisen elkaar, mensen ontlopen elkaar of lopen met elkaar mee. Vluchtend of zoekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en direct daarna kruipen in het uiterste noorden van Jutland de kerkelijke plattelanders en Duitse soldaten om elkaar heen. In een groot park in Rome richt de 15-jarige Francesco met Ahmed, een vluchteling uit Mali, een vluchtelingenkamp op. Drijfveren zijn haat en hoop en idealisme. Actrice Edith Wengler wint filmprijzen, maar leeft teruggetrokken. Ze komt uit Jutland. Als dochter van een Duitse moeder krijgt ze na de val van de Muur filmrollen in Duitsland. Deze en drie and…Lees verder

Over Jens Christian Grøndahl

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Jens Christian Grøndahl, (Lyngby, 9 november 1959) is een Deens schrijver. Zijn werk werd in binnen- en buitenland genomineerd voor, en bekroond met verschillende literaire prijzen. Zo ontving hij onder meer De Gyldne Laurbær voor zijn roman Lucca (in 1999) en stond hij met zijn boek An altered light in 2006 op de shortlist voor de International IMPAC Dublin Literary Award.

Grøndahl studeerde filosofie van 1977 tot 1979. Zijn eerste boek, het realistisch geschreven Kvinden i midten, verscheen in 1985. Daarna volgden met regelmatige intervallen een vijftiental andere romans. Hij schreef daarnaast echter ook essays, toneelstukken en teksten voor de radio. Liefde, en de relaties van moderne koppels, vormen de leidende thema's in zijn werk.

Bibliografie

  • 1985 Kvinden i midten
  • 1986 Syd for floden
  • 1988 Rejsens bevægelser
  • 1990 Det indre blik
  • 1991 Skyggen i dit …Lees verder op Wikipedia