Boek
Nederlands

Luchtvervuiling

Jen Green (auteur)

Luchtvervuiling

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Allerlei vragen rond lucht en en luchtvervuiling worden in korte hoofdstukken beantwoord. Met gekleurde tekeningen en kleurenfoto's. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Luchtvervuiling
Auteur
Jen Green
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Air pollution
Uitgever
Etten-Leur: Corona, 2006
32 p. : ill.
ISBN
90-5566-172-4

Besprekingen

Deze boeken maken deel uit van de nieuwe reeks 'Een beter milieu'. De verschillende hoofdstukken worden telkens op een dubbele pagina uitgewerkt. De teksten zijn op een jonge doelgroep afgestemd en goed toegankelijk. Sommige woorden staan vet gedrukt en kan je achter in een verklarende woordenlijst terugvinden. Er wordt overvloedig gebruik gemaakt van foto's en tekeningen om het geheel te illustreren. In kleine kaderstukjes wordt de lezer uitgenodigd om dingen zelf te doen en in andere kaderstukjes staan opmerkelijke wetenswaardigheden. In Water besparen wordt verteld wat water is, waar het vandaan komt, hoe de kringloop van het water werkt, waar we water allemaal voor nodig hebben, wat zure regen is, hoe vervuild water weer schoongemaakt wordt en hoe we zelf een steentje kunnen bijdragen om er spaarzaam mee om te gaan. De grote getallen in de wetenswaardigheden hadden een beetje aanschouwelijker gemaakt mogen worden (bv. 90.000 liter water nodig om een ton papier te maken). Lees verder
Op duidelijke wijze wordt in woord en beeld het probleem van luchtvervuiling uiteengezet. Na de begripsvulling wat nu eigenlijk onder luchtvervuiling verstaan moet worden, volgen enkele hoofdvervuilingsbronnen. In korte tekststukjes ondersteund met functionele illustraties en wetenswaardigheden in kaders wordt de causaliteit inzake diverse vormen van luchtvervuiling duidelijk gemaakt. De relatie naar klimaatverandering wordt juist belicht. Voorkomen, vermindering en bestrijding van dit probleem op mondiaal niveau komen helaas slechts in twee hoofdstukken aan de orde. Een goed functionerend register, woordenlijst en verwijzing naar enkele (internet)adressen completeren deze leuke informatiebron voor kinderen vanaf ca. 10 jaar. Tegelijkertijd verscheen in deze serie 'Water besparen'*; delen over energiebesparing en afval worden aangekondigd.