Amelie neemt haar lot in eigen hand en gaat op zoek naar de ware liefde voor haarzelf en haar omgeving
Titel
Amelie
Regisseur
Jean-Pierre Jeunet
Componist
Yann Tiersen 1970-
Acteur
Mathieu Kassovitz Audrey Tautou
Uniforme titel
Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
Taal
Frans
Uitgever
UGC, © 2009
1 dvd-video
Oorspr. opname
2001
Speelduur
122 min.
Aantekening
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5410504967122

Besprekingen

Romantische komedie van regisseur Jean-Pierre Jeunet (Delicatessen, Alien: resurrection) over het lieve, Franse meisje Amélie (Audrey Tautou) dat op een dag besluit haar lot in eigen hand te nemen en het geluk te zoeken. Ook besluit ze om verschillende mensen in haar omgeving gelukkig te maken door bijvoorbeeld haar vader te stimuleren om op reis te gaan en een eenzame sigarettenverkoopster te koppelen aan een cafébezoeker. Enthousiasme alom voor deze film. Pauline Kleijer (Volkskrant 6-12-'01): 'Behalve met nostalgie en levenslust stopte Jeunet zijn film ook vol met grappige vondsten. (...) Toch is het succes van de film zeker verdiend. Veel grappen zijn raak en origineel, en het vereist veel lef om alle cynisme overboord te gooien. Amélie komt daar heel goed mee weg.' Koen Kleijn (Algemeen Dagblad 6-12-'01): 'Amélie ritselt, borrelt, bruist en sprankelt van de détails, de pure slapstick, de ongerijmde kinderlijke humor en het hartveroverende spel.' De film won prijzen over de hele w…Lees verder

Over Jean-Pierre Jeunet

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Jean-Pierre Jeunet (Roanne, 3 september 1953) is een Franse filmregisseur.

Bij een aantal films, zoals Delicatessen en La cité des enfants perdus. werkte hij samen met Marc Caro. Hij werd aangesteld om de Hollywoodfilm Alien: Resurrection te draaien, maar die film werd te licht bevonden door de recensenten. Jeunet zelf zei dat hij te veel gehinderd werd door de filmbonzen. De film zorgde wel voor de financiën van zijn bekendste werk: Le fabuleux destin d'Amélie Poulain. Deze (bescheiden) film groeide boven Jeunets verwachtingen uit tot een internationale hit.

Jeunet maakt vaak gebruik van dezelfde acteurs. Audrey Tautou speelde bijvoorbeeld in zowel Le fabuleux destin d'Amélie Poulain als Un long dimanche de fiançailles, en Dominique Pinon heeft in alle films van Jeunet een rol.

Filmografie