Boek
Nederlands

Wie het laatst lacht

James Patterson (auteur)

Wie het laatst lacht

In de reeks:
Genre:
Een manisch-depressieve medewerker van de Britse ambassade in Washington speelt een sadistisch rollenspel op het Internet.
Titel
Wie het laatst lacht
Auteur
James Patterson 1947-
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Pop goes the Weasel
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 2000
284 p.
ISBN
90-274-7096-0

Besprekingen

James Patterson is weliswaar bestsellerauteur en geniet bovendien van een stevige reputatie binnen de thrillerwereld, maar in deze roman maakt hij het al te bont. De zoveelste thriller over een seriemoordenaar dient zich aan, maar Wie het laatst lacht is lang niet de meest overtuigende.

Geoffry Shafer is Brits diplomaat in Washington en op het eerste gezicht een burger boven elke verdenking, ook al vertoont hij vreemde trekjes die laten veronderstellen dat hij graag flirt met de dood. Zo scheurt hij met zijn Jaguar-coupé als spookrijder door de straten van de hoofdstad terwijl hij dankzij zijn diplomatieke onschendbaarheid immuun blijft voor vervolging. Misdadig gedrag gaat van kwaad naar erger, zo blijkt uit deze thriller, want Shafer raakt uitgekeken op zijn pogingen tot zelfvernietiging en wil voortaan anderen de dood in jagen. Daartoe maakt hij gebruik van een taxi waarmee hij de toevallige en achteloze slachtoffers naar hun 'eindbestemming' voert.

Recherche…Lees verder
De 44-jarige Geoffrey Shafer werkt bij de inlichtingendienst op de Britse ambassade in Washington en speelt in zijn vrije tijd een sadistisch rollenspel op Internet. Als de manisch-depressieve Shafer zijn zieke fantasieën in praktijk begint te brengen, krijgt hoofdrechercheur en psycholoog Alex Cross te maken met een psychopatische seriemoordenaar, die er ook in slaagt Cross' vriendin te ontvoeren. De lezer die zich niet stoort aan karikaturale personages, zwakke dialogen en een weinig originele schrijfstijl, maar vooral op zoek is naar spanning, komt volop aan zijn of haar trekken, hoewel de opbouw van het plot knapper is dan de afwikkeling. Het boek, waarvan de epiloog een vervolg niet uitsluit, telt maar liefst 124 hoofstukken, voorafgegaan door een tweedelige proloog, van gemiddeld twee bladzijden elk. Deze onderverdeling is enerzijds noodzakelijk voor de perspectiefwisseling tussen de beide hoofdpersonen en anderzijds brengt ze een zekere structuur aan. Midden op het oranje-gele …Lees verder

Over James Patterson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Susan Solie-Patterson

James B. Patterson (Newburgh, Orange County, 22 maart 1947) is een Amerikaans auteur van voornamelijk thrillers.

Naast zijn bekendste reeksen Alex Cross en Women's Murder Club heeft hij veel losstaande boeken geschreven, zoals The Thomas Berryman Number uit 1976, waarmee hij de Edgar Allan Poe Award won voor beste debuut. Wereldwijd zijn van James Patterson meer dan 270 miljoen boeken verkocht. Ook zijn meerdere boeken van hem verfilmd.

Patterson woont in Palm Beach, Florida.

Bibliografie

Series

Alex Cross

  1. Along came a spider (1992); vertaald als Slaap kindje, slaap (1993) (ook vertaald als Op zoek naar Maggie Rose) - verfilmd als Along Came a Spider
  2. Kiss the girls (1994); Meisjes plagen (1995) (ook vertaald als De Regels van het Huis) - verfilmd als Kiss the Girls
  3. Jack and Jill (1996…Lees verder op Wikipedia