Gebeurtenissen rond een vliegveld, waar door de slechte weersomstandigheden enorme vertragingen zijn ontstaan en een grote Boeing niet kan landen
Titel
Airport / written and dir. by George Seaton ; from the novel by Arthur Hailey
Regisseur
George Seaton
Acteur
Jacqueline Bisset George Kennedy Burt Lancaster Dean Martin 1917-1995
Scenarist
Arthur Hailey
Taal
Engels
Uitgever
Universal, 2002
1 dvd-video
Oorspr. opname
1970
Speelduur
ca. 130 min.
Aantekening
Ondertiteling : Engels voor slechthorenden, Duits, Nederlands, Zweeds, Noors, Deens, Fins Taalkeuze : Engels, Duits
EAN
3259190357099

Besprekingen

Speelfilm uit 1969 van regisseur George Seaton met in de hoofdrollen Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg e.a. Het verhaal is gebaseerd op een roman van Arthur Hailey. Lincoln Airport raakt onbereikbaar tijdens een sneeuwstorm. De manager probeert wanhopig het vliegveld open te houden, maar een grote Boeing kan toch niet landen. Daarnaast krijgt hij te maken met een boze echtgenote, een zwangere stewardes, een passagier met een bom etc. De speelfilmencyclopedie schrijft: 'Goede, ouderwetse, puur voor ontspanning bestemde en knap gemaakte Hollywoodfilm met een goede dosis suspense. Uitstekend gespeeld door een cast van bekende gezichten. Ernest Laszlo's fotografie is zeer professioneel en Alfred Newman componeerde een prachtige score (zijn laatste). Hayes mocht een Oscar ontvangen voor haar rol als een excentrieke verstekeling.' 3 sterren.

Over George Seaton

George Seaton (South Bend, 17 april 1911 – Los Angeles, 28 juli 1979) was een Amerikaans filmregisseur, producent en scenarioschrijver.

Levensloop

George Seaton werd geboren in Indiana als George Stenius. Hij begon zijn loopbaan als radio-omroeper in Detroit. In 1933 ging hij aan de slag bij de filmstudio MGM als scenarioschrijver. Hij was later ook werkzaam bij de filmmaatschappijen Columbia, 20th Century Fox en Universal. Vanaf 1945 begon hij zelf films te regisseren. In 1954 won hij de Oscar voor beste bewerkte scenario voor de dramafilm The Country Girl. Hij werd voor die rolprent ook genomineerd voor de Oscar voor beste regie. In 1947 won hij de Oscar voor beste bewerkte scenario opnieuw met de kerstfilm Miracle on 34th Street.

Seaton stierf in 1979 op 68-jarige leeftijd aan kanker in Los Angeles.

Filmografie

Regie