Bibliotheek IVEBICA Hemiksem-Schelle-Niel

Provinciaal bibliotheeknetwerk

De provincie Antwerpen biedt alle openbare bibliotheken van de gemeentes op haar grondgebied de kans om aan te sluiten op het provinciale bibliotheeknetwerk. Samen met Cultuurconnect (steunpunt digitale cultuur van de Vlaamse overheid) bieden we de aangesloten bibliotheken een moderne webcatalogus en andere digitale diensten. De lokale besturen hoeven niet langer elk individueel in te staan voor de uitbouw van deze diensten.

De voordelen van deze samenwerking:

  • Je kunt als eindgebruiker nu tijdens het zoeken ook meteen kijken of een boek dat in jouw bib niet te verkrijgen is, dat misschien wel is in een bib in de buurt.
  • Met een Mijn Bibliotheek account kun je de uitleningen op verschillende lidkaarten met één login beheren.
  • Je krijgt een rijkere catalogus met meer informatie: boekrecensies, boekextracten, muziekfragmenten, … Services die een individuele bib door de kostprijs niet steeds kan bieden.
  • Nieuwe technologische ontwikkelingen en digitale content die op Vlaams niveau ontwikkeld worden, stromen meteen door naar de lokale bibliotheek.

Ontdek jouw lokale catalogus en bibliotheekwebsite

Een zestigtal bibliotheken participeren aan de provinciale catalogus. Elke aangesloten bibliotheek heeft een eigen url voor zijn startpagina en catalogus. Je kunt jouw lokale bibliotheekwebsite en catalogus bereiken door te surfen naar http://naam-gemeente.bibliotheek.be (startpagina) of http://zoeken.naam-gemeente.bibliotheek.be (catalogus). Je zoekt dan standaard enkel binnen de catalogus van jouw gemeente en krijgt nieuws van jouw lokale bib gepresenteerd. 

Via zoeken.provincieantwerpen.bibliotheek.be zoek je meteen in het bezit van alle aangesloten bibs. Op de overkoepelende startpagina provincieantwerpen.bibliotheek.be krijg je dan weer nieuwsberichten te zien uit de verschillende aangesloten bibliotheken. Om boeken te kunnen reserveren moet je echter de lokale catalogus gebruiken.

Welke bibliotheken zijn aangesloten?

Onderaan deze website kun je onder de kop 'andere bibliotheken' doorklikken naar de verschillende catalogi van de aangesloten bibliotheken.

Staat jouw bib niet in het lijstje? Ontdek dan de website van jouw bibliotheek via bibliotheek.be.